Er fjernvarme i villaområderne bondefangeri af borgerne?

Fjernvarmen, som i stykket "Kejserens nye klæder".


Jeg har lavet en klumme om fjernvarmen til ugeavisen "Sydkysten", som kommer i den trykte udgave uge 20. Teksten her er den mere nørdede udgave, med flere detaljer og henvisninger.




- Hvorfor kan vi ikke få statstilskud til varmepumper i Ishøj?


Fordi et flertal i byrådet, alle på nær IshøjDemokraterne, bestemte sig for at udbyde fjernvarme for villaområderne, og så var det slut med statstilskud til jordvarme/varmepumper for ALLE i Ishøj.


- Men hvor er så alternativet?


For at få svar, har vi i IshøjDemokraterne søgt aktindsigt hos forsyning og kommune.

Forsyningen bestilte rådgivning fra ingeniørfirmaet  “Artelia”, og Notatet kom i januar 2024. Her fremgår det klokkeklart, at projektet var mindst dobbelt så dyrt for en husstand, som løsningen med varmepumpe. Dernæst forsøger man i Notatet, at komme med ideer til ændringer i beregninger/forudsætninger osv. for at kunne lave et andet resultat.


Citat fra Artelia: “Resultaterne viser imidlertid, at INGEN af forsyningsområderne har en selvstændig positiv samfundsøkonomi, og det bedste af områderne (område 3) viser sig at være ca. 50% dyrere end individuelle varmepumper. Individuelle varmepumper anses for at være mere fordelagtige for samfundet, primært på grund af lavere investeringsomkostninger.” Citat slut.


Dette Notat burde få alle alarmklokker til at ringe og få byrådet til at omgøre en dårlig beslutning.


Jeg og IshøjDemokraterne har hele tiden argumenteret imod projektet, og ment at de cirka 127 mio. kr. det skulle koste borgerne der meldte sig på i fællesskab, var vanvid. I aktindsigten kan vi så se at det nærmere er en regning på over 400 mio. kr. !

Vi blev i byrådet sidste år orienteret om, at der ville blive en ny udbudsrunde af opgaven. Det der nu fremgår efter anden udbudsrunde, er fortsat en pris på over 400 mio. kr.! Så konklusionen fra Artelia kan vel ikke blive anderledes? Eller er det vores etageboliger der skal belastes på varmeregningerne for at dække udbygningen i villaområderne? Kan det være fair? Det bliver i hvert fald ikke et mere samfundsøkonomisk projekt af  denne evt. sminkning af omkostningerne. Det må der være nogen der spørger ind til på borgermødet torsdag 15. maj på vibeholmskolen.


- Hvor mange har så skrevet kontrakt?

Den højeste tilslutning i et område øst for motorvejen er på 9 %, den næste kun på 4 %! Områderne 1,2 og 4 har tilsammen 621 husstande, og her er der kun 26 husstande der er tilmeldt. (Kilde: Tilslutningsdata fra Forsyningen fra 25. Marts 2025)


- Hvem skal så betale for det anlægsarbejde forsyningen har iværksat, og rabatten der lige nu gives til nogen?

Ja, altså i et selskab der udelukkende er drevet af brugerbetaling, er der kun forbrugerne i fællesskabet, til at dække regningerne. 

Specielt for dette “tilbud”, betyder det, at også nuværende varmekunder, kan være med til at betale for projektet. Uden dette “tilbud”, skulle prisen i nye områder kunne dække  områdets udgifter. Vil det sige, at nu med “tilbuddet”, kan varmeprisen hæves kollektivt, efterhånden som de dyre villaområder kommer på varmenettet? Hvor kan det ende prismæssigt? Har ministeren lavet et loft over varmeprisen, og kan det redde de eksisterende kunder fra alt for høje prisstigninger? 


Hos IshøjDemokraterne mener vi, at vi skal have en blød overgang til mere CO2-neutrale løsninger, i det tempo der passer den enkelte husstand  bedst.  UDEN at grave alle veje og grunde op, producere rør til nedgravning, nye vekslerenheder til alle huse, samt evt. nye og større radiatorer i husene (så der kan holdes lav fremløbstemperatur og fortsat gøre det muligt at få varmet boligen tilstrækkeligt op). Alt dette, afkobl gamle fyr og smide ud, lade investeringen af gasrør i jorden til alle husstande ligge ubrugt hen, altså en helt unødvendig køb og smid væk kultur,  koster jo i sig selv vanvittigt på et co2 regnskab, og kan da ikke kaldes grønt?


I sidste valgkamp 2021, tillod jeg mig at kalde projektet for greenwashing, for en stor del af fjernvarmen produceres netop på naturgas, så hvorfor dette skuespil? Det minder mig om "kejserens nye klæder".


Lige nu er det ca. 1/2 biogas der fås gennem gasrørene til vores huse. Altså er halvdelen af vores opvarmning med gasfyr, baseret på vores madaffald, afgasning af gødningen fra kødproduktion, mm, og dermed 50% co2 neutralt. Det forventes at der vil være 100 % biogas i rørene i 2030, og derfor vil det være skørt ikke at beholde denne løsning, hvis du har et forholdsvis nyt gasfyr. 

Grøn omstilling handler også om at passe på de ting vi allerede har fået produceret og købt, og når naturgasfyret kan køre fint på biogassen, så skal vi bare vente til fyrets levetid er udløbet, og tage imod den biogas der produceres i stigende mængder. Se evt. artikel om GrønTrepart og biogasproduktion i samspil: 

https://www.energy-supply.dk/article/view/1162517/klumme_gron_trepart_kan_styrke_den_danske_biogasproduktion


Sæt evt. solfanger på taget af huset til at klare det varme vand om sommeren, og sluk for gassen halvdelen af året. Solceller med eget batteri og jordvarme/varmepumpe er også grønne muligheder, og kan nogen steder deles mellem naboer (klyngeprojekter). Isoler huset, eller skift de utætte vinduer.

Mulighederne er mange i villaområderne, især hvis vi ikke forhindres i at få knap 20.000 kr. pr. bolig i tilskud fra staten, hvis vi på et tidspunkt vil skifte fyret ud. 


På IshøjDemokraterne.dk kan du se de dokumenter der er refereret til, så du kan træffe beslutning på et mere oplyst grundlag - det må være en menneskeret, når man ser hvor slemt det er gået andre steder i landet.


Generelt står fjernvarme, helt specifikt Ishøj Varmeværk, højt på min hitliste. Men fjernvarme skal bruges der hvor det giver mening og er den grønneste mulighed, og det er ikke nødvendigvis i villaområder, og efter beregningerne absolut ikke i Ishøjs villaområder øst for motorvejen. 


Venlig hilsen Annelise Madsen

IshøjDemokraterne

Været medlem af klima og miljøudvalget i fire år(incl. medansvar for Ishøj Varmeværk), været medlem i Teknik og bygningsudvalget i fem år, og som eneste politiker været medlem af “Netvarme” i fire år, en organisation af spids og reservelastproducenter under VEKS. Ydermere har jeg ved flere lejligheder deltaget som bestyrelsesmedlem i VEKS. Derudover har jeg siddet i repræsentantskabet hos Vestforbrænding for Ishøj kommune i fire år. Vestforbrænding er også fjernvarmeleverandør.